Puppy's : F1 Outcross Muna
Moekie (Muna Paidí Tou Lupa) is een F2 outcross witte herder die voor 3/4 uit witte herder bestaat.
Uiteraard is zij middels Embark getest en vrij van alle rastypische afwijkingen die bekend zijn binnen het ras. Dus pups zullen daardoor ook vrij zijn van het DM en MDR1 -gen defect. Uiteraard zijn ook de heupen, rug en ellebogen van de ouders getest en deze zijn gezond verklaard door een specialistisch dierenarts.
Witte Herder x Golden Retriever
Deze prachtige reu is 6 jaar oud en heeft zich al bewezen als prima dekreu. Zijn naam is Snow en hij woont gezellig met zijn moeder, opa, dochter bij zijn eigenaar in Uitgeest.
Wat maakt hem zo interessant? Het feit dat deze reu getest is en precies de mooie bouw heeft wat ik zocht als partner voor Moekie heeft mij over de streep getrokken. Daarnaast bezit dit ras ook de eigenschappen die erg graag gezien worden bij een gemiddelde gezinshond. Een fijn, vriendelijk & sociaal karakter. Ook heeft deze golden retriever een goede 'will to please'. Hij apporteert graag een bal en is erg mensgericht. En dat is het stukje wat ook belangrijk is bij het fokken van herdershonden. Dat ze baas-gericht zijn en graag met je willen samen werken. Ook is deze reu niet te grof gebouwd. Sommige Golden retrievers uit de showlijn hebben een heel brede kop en erg korte poten. Dat heeft deze knappe reu niet. Hij is echt nog een retriever van mooi gemiddeld formaat. Hij heeft sterke poten, lage staart, een mooie rug en (naast een iets gekleurde vacht) wel heel mooi zwart pigment.
Door nu voor een totaal ander ras te kiezen, vergroot je de genetische diversiteit enorm. Hoe groter de genetische diversiteit, hoe kleiner de kans op genetische defecten. (Het ontstaan van erfelijke afwijkingen.) Zo'n eerste kruising (F1) is natuurlijk een mix die voor 50% uit de genen van moeder en 50% uit de genen van de vader bestaat. Dat betekend dus ook dat je nog een goud-kleurige vacht zult kunnen terug gaan zien of hangende oren bij de nakomelingen. Toch kun je deze eigenschappen met een volgende generatie er al weer uit geselecteerd hebben. De pups zullen allemaal de eigenschap 'wit' en 'staande oren' erven van hun moeder. Met een gericht selectie beleid kun je dus na 2 generaties alweer op een witte hond, met staande oren rekenen. En dat zijn wel typische ras-eigenschappen wat een witte herder een witte herder maakt.
Papa, 100% Golden Retriever
Mama Moekie (Muna Paidí Tou Lupa) 75,5% Witte herder, 18,4% Husky, 6,1% Alaskan Malamute
Nestplanning: Zomer 2023
Moekie is op maandag 24 april gedekt. Dat betekent dat we in de week van 22mei een echo kunnen laten maken om erachter te komen of ze drachtig is...
Spannende weken dus!
Verwachting: ....
Echo....
Vanmorgen om 10:00 uur werd het bevestigd! Moekie is drachtig!!! :D
Een echo geeft een indicatie maar kan nooit exact het aantal vruchtjes weergeven dus het blijft gissen hoeveel pups er straks geboren zullen worden. Het was ook even zoeken, maar al snel zagen we duidelijk twee vruchtjes in beeld komen, gevolgd door een derde. Moekie was niet helemaal op haar gemak en wilde liever weer omdraaien. De dierenarts kon nog snel een mooi vruchtje aan de andere kant zien (nr 4) maar toen besloten we dat het genoeg was voor Moekie. We willen haar niet onnodig stress bezorgen. Een hond heeft twee baarmoederhoorns en de ervaring is dat het aantal pups gelijkmatig verdeeld wordt over deze twee hoorns. Zie je dus 3 vruchtjes links, dan kun je vaak ook 3 vruchtjes rechts verwachten. Met het beeld wat ik nu heb gezien verwacht ik dus 5 a 6 pups. Maar als er rechts 5 zitten en links ook, dan kan ze ons dus nog aardig verrassen bij de bevalling. Je weet het dus gewoon weg nog niet. Maar dát ze zwanger is van meer dan 1 of 2 pups, dat was duidelijk!
De Ech van Moekie op dinsdag ochtend, 23-5-23
De dracht
De dracht van een hond duurt gemiddeld 57-68 dagen. Er kan dus nog een groot verschil in zitten. Tot nu toe zijn al mijn honden tussen dag 59/62 bevallen vanaf de dekking gerekend. Nadat een teef gedekt is duurt het nog zeker een week voor de bevruchten eicellen zijn ingenesteld in de baarmoederwand. We noemen dit de embryonale fase. In de tweede week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.
Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Ze laat haar ontbijt staan of begint gal te spugen. Dit kan niet zo heel veel kwaad. Vaak zie je dat ze later op de dag gewoon weer eten.
In de 4e week ontwikkelen de oogjes en rugwervels van de pup die nu foetus wordt genoemd. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de pups zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Aan de buikgrote zul je nog niets kunnen zien. Dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste dagen om na te gaan of de teef drachtig is. Dat kan dus via echografie.
In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe. Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt. Een teef heeft normaliter 10 tepels. Maar dit kunnen er ook wel eens meer of minder zijn. Dit betekent echter niet dat een teef altijd voldoende melk produceert om 10 pups te voeden.
Vanaf dag 43 treedt er verbening op wat betekend dat het skelet van de pups wordt gevormd. Op dat moment merk je ook dat de teef meer kalkbehoefte heeft. Een rauw eitje mét schil kan dan een aangename toevoeging aan haar maaltijd zijn. Maar ook gedroogde kippenpoten of kippennekken, zal een teef waarderen.
De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.
Het laatste trimester
Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.
Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.
Week 7
In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups na de geboorte meteen goed bij de tepels kunnen. De teef begint nu ook zichtbaar een buik te krijgen.
Week 8 & 9
Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.
Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen. Elke dag langer is alleen maar gunstiger voor de pup. Hoe meer vetreserves de pup heeft bij de geboorte, hoe beter ze de eerste en meest kwetsbare dagen zullen doorkomen.
De grote voorbereiding
In de laatste week van de dracht zorg ik dat de werpkist klaar staat en Moekie alvast haar nestje kan bouwen. Het is belangrijk dat er voldoende rust is en er niet op het laatste moment nog van alles verbouwd moet worden. Vanaf 18 juni zal Moekie dan ook weer hier verblijven. Tot die tijd verblijft ze gewoon bij haar gastgezin, want dat is toch het meest vertrouwd voor haar. Als de bevalling gaat beginnen zullen haar gastouders direct op de hoogte worden gebracht en zijn zij ook als enige en als eerst welkom om Moekie te bezoeken.
Als de eerste week goed is gegaan, zullen er in de tweede week kraambezoekjes worden afgesproken voor de mensen die op de interesse-lijst staan.
De bevalling 24-6-2023
Vrijdag avond, 23-6 was er een temperatuursdaling gemeten. Een duidelijke aankondiging dat de bevalling binnen 24 uur zou gaan beginnen. En dat deed het inderdaad. Zaterdag ochtend om 1 over 9 is de eerste pup geboren. Al snel volgde er een tweede en na enkele uren stond de teller 's middags op 7. 2 reuen en 5 teven. Op dat moment dacht ik dat ze klaar was, maar ze bleef nog wat onrustig. Ik heb met haar gewandeld en toen heeft ze ook haar behoefte gedaan, dus ik dacht voor even dat ze 'leeg' was. Toch lag er een uur na de wandeling plots een natte pup achter haar kont in de werpkist. Ik wist even niet wat ik zag. Ze had m eruit geperst, maar was te moe om de pup direct te wassen en bij zich te nemen. Ik heb de pup echt even droog moeten wrijven en van slijm bij de bek moeten ontdoen, maar gelukkig kwam er al snel weer wat leven in en begon het uit zichzelf te zoeken naar een tepel. Een half uur later gebeurde eigenlijk hetzelfde. Ik was even met de andere honden uit en een vriendin van mij hield een oogje in het zeil. Ze gaf aan dat de pup in orde was, maar dat de placenta er nog niet uit was gekomen. Toen ik dus een uur later opeens wat 'geslobber' hoorde, was ik opgelucht want ik zag dat Moekie een placenta aan het opeten was. Maar toen ik nog wat beter keek, zag ik dat dit niet een losse placenta was..... Aan deze placenta zat óók nog een pup vast! Nummer 10!!!??
Dit is ook nog eens de grootste dame van het nest van meer dan een halve kilo! Waar ze dit toch allemaal vandaan heeft, is mij een raadsel, maar ze heeft het fantastisch gedaan op deze verschrikkelijk warme zomerdag. Alle pups hebben bij haar gedronken en zijn voorzien van een eigen kleur bandje. De laatste 3 pups waren ook allemaal teefjes dus de eind stand is 2 reutjes en 8 teefjes geworden.
De eerste 24 uur...
Afgelopen nacht heb ik weer in de woonkamer geslapen. Nouja, geslapen.... Ze zijn nog zo kwetsbaar en Moekie heeft het echt goed zwaar gehad met die warmte. Wanneer zij bovenop een pup zou gaan liggen, heeft ze er zelf geen ergen in. Dus bij elk piepje of kreuntje dat ook maar een beetje anders klonk sprong ik weer overeind om ze te checken. Vannacht heeft Moekie nog haar behoefte gedaan en ik vermoed nog een placenta uitgeperst. Lastig te zien als je als een nachtwandelende zombi in het donker toch alles in de gaten probeert te houden. Nu heeft Moekie gelukkig 10 tepels, maar die kleintjes hebben nu al een sterke voorkeur uit welke tepel ze willen drinken. Ik zal ze een aantal x per dag 5 om 5 bij haar aanleggen. Zodat ze rustig en gecontroleerd kunnen drinken en ik dus ook zeker weet dat ze allemaal wat hebben gedronken. Moekie laat zich gelukkig goed door mij sturen.
Ze heeft weer goed gegeten en doet het echt super als moeder. Als ik dat vergelijk met andere teefjes zie je duidelijk verschil met bijvoorbeeld Diva of Zora. Die twee zijn geen slechte moeders (in tegendeel) maar 'schoonpoetsen' bijvoorbeeld was aan hen niet zo besteed.
Moekie wilt graag alles netjes houden en er hoeft maar één pup af te dwalen of je hoort haar al piepen om de pup terug te lokken. Ook vermoed ik dat ze de andere teven zal toelaten als die zouden willen meehelpen. Moekie is gewoon zo'n ontzettend lieve sociale goedzak.
Nu duimen dat ze alle 10 goed de eerste week doorkomen. Gelukkig heeft ze vandaag overdag wel wat kunnen rusten. Net als ik.
Voorstelrondje...
Update..
Elke dag verschoon ik hun bedje, weeg ik de kleintjes en pak ik even mn knuffelmomentjes. Ik laat ze al vroeg wennen aan allerlei aanrakingen. Over hun voetkussens, neusje... Teder en voorzichtig. Daarnaast ben ik weer bezig geweest in de tuin.. over een paar weken wil ik dat alles weer puppy-proof is zodat ze zich heerlijk (en veilig) kunnen vermaken in de achtertuin!
Moekie haar verhoogde temperatuur is weer wat gezakt en ze eet gelukkig goed! En dat is ook terug te zien in de groeicurve van de pups. Ze doen het echt super en ik kan niet trotser zijn!!
1 Week oud
De pups zijn al weer één week oud. Ze doen het allemaal super goed en een aantal hebben zelfs al hun geboortegewicht verdubbeld!
In deze fase is eigenlijk het enige wat ze doen: slapen en drinken. Ze kruipen/tuigeren door de werpkist opzoek naar een tepel om vervolgens weer voldaan in slaap te vallen.
Komende week zullen de eerste mensen op kraambezoek mogen komen.
12 dagen oud
De pups beginnen al aardig rond te kruipen en enkele pups hebben nu ook hun oogjes open. Benieuwd naar filmpjes? Via Youtube of mijn FaceBook pagina kun je nog veel meer foto's én video's bekijken van het nest.
2 weken oud
De pups zijn al weer twee weken oud en groeien allemaal heel mooi geleidelijk. Ook begin je nu wat verschil in blond/wit tinten te zien. Pupje paars, geel en oranje lijken een licht blonde gloed over hun vachtje te hebben. De andere zijn echt wel behoorlijk 'wit' van kleur.
EMBARK
Over enkele dagen hoop ik hun DNA op te kunnen sturen. Dit gebeurt in een Amerikaans Laboratorium waarbij gekeken wordt naar ruim 215 verschillende genetische afwijkingen. Daarnaast krijg je nog veel meer genetische eigenschappen in beeld en kunnen ze de percentages van de rassen achterhalen. Heel benieuwd wat daar uit gaat komen.
De Stamboomnamen
Elke pup krijgt een stamboomnaam mee van 4 letters. Natuurlijk mag je als baasje zelf een roepnaam bedenken, maar de naam die ik in het nest voor hen bedenk, zal dus op de stamboom komen te staan.
Teefje Paars: Lady Paidí Tou Lupa
Teefje Licht Roze: Roza Paidí Tou Lupa
Reutje Blauw: Abel Paidí Tpu Lupa
Reutje Turquoise: Onix Paidí Tou Lupa
Teefje Geel: Kodi Paidí Tou Lupa
Teefje Oranje: Maze Paidí Tou Lupa
Teefje Lila: Lela Paidí Tou Lupa
Teefje Fel Roze: Sari Paidí Tou Lupa
Teefje Fel Groen: Lanu Paidí Tou Lupa
Teefje Rood: Emmy Paidí Tou Lupa
3 weken...
3 weken oud
Wat gaat het hard en wat groeien ze fantastisch goed! :D Het is zo mooi om te zien hoe ze nu steeds meer interactie met elkaar beleven! Ondertussen houd ik ze elke dag allemaal even vast. Controleer ik de nageltjes en raak ik ze overal heel eventjes aan. (Zie pagina over ENS)
Ook laat ik ze uiteraard elke dag even wennen aan de stofzuiger op de achtergrond. Hun gehoor en gezichtsvermogen ontwikkeld zich de komende weken verder. Inmiddels zijn alle pups voor de eerste keer ontwormd en zijn we vandaag begonnen met het aanbieden van puppymelk in een schaal. Dit doe ik puur om Moekie wat te ondersteunen aangezien nu langzaam de eerste scherpe melktandjes zullen doorkomen. Dat maakt dat Moekie het voeden als heel onaangenaam ervaart. Wanneer de pups al in hun grootste honger zijn gestild, zullen ze ook minder gulzig aan haar tepels zuigen. Dat maakt het voor haar net even wat prettiger. Bovendien wil ik haar melkproductie wat gaan afremmen. Zo kan ze zich sneller op haar eigen herstel richten want het is een behoorlijke aanslag op het lichaam om voor 10 pups te moeten zorgen.
4 Weken
Een week vliegt zo voorbij... De pups beginnen nu echt kleine hondjes te worden! Ze blaffen, grommen en spelen er op los!
Voor het eerst buiten spelen!
De pups zijn 4,5 week oud, dus wordt het tijd om hun wereld wat te vergroten! Ze mochten daarom vandaag voor het eerst naar buiten om de tuin te verkennen! Oh wat een lol! Ze hebben hun ogen uitgekeken en heerlijk rond gesnuffeld! :D
Socialisatie buiten de deur
Naast het ontdekken van de buitenwereld in de tuin, mogen ze ook alvast gaan ervaren dat de wereld nog véél groter is. Maar dan wel op een veilige afstand. Gezellig met zn allen in de "PuppyExpress" hebben we een ritje gemaakt door de woonwijk richting het park.